هدف از این تحقیق بررسی رایانه و مروری بر تجارت الکترونیک با فرمت docx در قالب 49 صفحه ورد بصورت کامل و جامع و با قابلیت ویرایش می باشد

 

 

 

 

فهرست مطالب

مقدمه

2-2- تعامل انسان و رایانه

2-3- تجربه کاربری

2-4-  طراحی تعامل

2-5- واسط کاربر

2-6- کاربردپذیری

2-7- مسائل مطرح در بحث تجربه کاربری

2-8- ارزیابی شاخص های تجربه کاربری

2-9- ارزیابی وب

2-10- مدل های تصمیم گیری چند معیاره MCDM

2-11- روش گروه اسمی

2-12- پیشینه تحقیق

2-13- مروری بر تجارت الکترونیک

2-14- شاخص های ارزیابی وب سایت

2-15- معرفی نماد اعتماد الکتونیکی

2-16- معرفی وب سایت الکسا

2-17- معرفی وب گاه‌های مورد مطالعه

منابع

 

 

 

          وب یکی از بزرگترین اختراعات در قرن بیستم است و توسعه سریع آن نه تنها کانال تسهیل کننده ارتباطات است بلکه تمام ابعاد زندگی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد. بیشتر وب‌گاه‌ها همواره در حال توسعه هستند و مجموعه بیشتری از اطلاعات و خدمات را در بر می گیرند. این اطلاعات و خدمات محدوده وسیعی از کاربردها از مدیریت بازرگانی تا خرید و تفریحات را شامل خواهد شد که فرصتهای زیادی را برای بازرگانان و خدمات زیادی را برای کاربران فراهم می آورد. در عین حال، وب محیط اطلاعاتی پیچیده ای است و نیازمند تعامل و واسط کاربری خاصی است (P. Chi and J.Pitkow, 2000).

 

 

 

تجربه کاربری هر وب‌گاه نقشی کلیدی در تعامل کاربران با آن دارد و مخاطبان در مراجعه مجدد به وب‌گاه‌هایی که نتوانند نیاز آن ها را به سادگی برطرف کند، تردید خواهند نمود. مواردی که توسط تجربه کاربری مورد بررسی قرار می گیرد شامل میزان مؤثر و کاربردی بودن؛ به همراه ساده کردن مفهوم و کارکرد آن است. تعامل انسان و رایانه مبحثی است که طراحی، ارزیابی و اجرای سیستم‌های کامپیوتری در تعامل با انسان را مطالعه می کند و در این راستا پدیده های اصلی اطراف آن را نیز مورد بررسی و توجه قرار می دهد.

 

 

 

از منظر علم کامپیوتر، تمرکز بر تعامل بین یک یا چند انسان با یک یا چند ماشین کامپیوتری می باشد. اگر انسان را در یک سازمان در نظر بگیریم افراد این سازمان با شبکه های ارتباطی کامپیوتری، سیستم های توزیع شده اطلاعاتی و سایر آن‌ها در تعامل می باشند که همگی این موارد زمینه های اصلی مطالعه در فضای تعامل انسان و رایانه می باشد.