هدف از این تحقیق بررسی معنای فطرت انسانی و نظر دانشمندان درباره ی آن با فرمت docx در قالب 19 صفحه ورد بصورت کامل و جامع و با قابلیت ویرایش می باشد

 

 

 

فهرست مطالب

فطرت

فطرت از منظر دانشمندان علوم دینی

معنای فطرت

تفاوت سه لغت غریزه، طبیعت و فطرت

زوال ناپذیری فطرت

فطریات انسان

فطرت اخلاقی بشر

فطرت و فطرت

بالقوه بودن برخی از امور فطری

کمال انسانی

لزوم هماهنگی در رشد ارزش های انسانی

منابع

 

 

 

کتاب های رشحات­البحار و شذرات­المعارف دو اثر مهم آیت­الله شاه­آبادی هستند که ذیل بحث «انسان و فطرت» و از رشحات­البحار و شذره(بخش) ششم کتاب شذرات­المعارف در مورد فطرت، ویژگی­ها و احکام آن مطالب ارزشمندی آورده­اند. بحث انسان و فطرت با آیه فطرت و تفسیر آن آغاز می­شود. آیه «فأقم وجهک لدین حنیفا فطرت الله التی فطر الناس علیها لا تبدیل لخلق الله ذلک دین القیم و اکثر الناس لا یعلمون» (سوره مبارکه روم، آیه ۳۰).

 

 

 

آیت­الله شاه­آبادی در کتاب شذرات­المعارف فطرت را چنین تعریف می‌کنند: لوازم وجود مدرک را«فطرت» گویند و لوازم وجود غیر مدرک را «طبیعت» خوانند. به عبارت دیگر صفتی را که مخصوص  ذات مدرک باشد فطرت آن و گرنه طبیعت می‌نامند. لذا گفته نمی‌شود «فطرت آب» رطوبت است، بلکه گفته می‌شود که طبیعتش چنین است. پس نسبت دادن فطرت به خداوند نیز درست است همانطوری که در قرآن آمده است «فطرت الله» (آیت‌الله شاه‌آبادی،1380: ص 127). همچنین آیت الله شاه آبادی ذیل تفسیر آیه مذکور فطرت را این گونه تعریف کرده اند: کلمه فطرت بر وزن فِعلَه است که در زبان عربی برای هیئت چگونگی فعل به کار می‌رود مثل جِلسه و زینه که بر چگونگی نشستن و چگونگی زینت کردن دلالت دارند. فطرت نیز مفهوم چگونگی ایجاد را می­رساند.

 

 

 

 همچنین ایجاد و وجود دو روی یک سکه اند و کیفیت ایجاد مساوق با کیفیت وجود است. در واقع خداوند انسان را بر طبق وجود خود ایجاد نموده است(فطره الله التی فطر الناس علیها). در این نوع خلقت هیچ تبدیل و تغییری انجام شدنی نیست (لا تبدیل لخلق الله...). پس قوه واهمه و خیال در فطرت نمی‌تواند تصرف کند. فطرت در احکام و مقتضیاتش معصوم از خطا است. لذا ازاین جهت باید ملتزم و متعبد به احکام و مقتضیات فطرت که همان دین قیم و استوار است، شویم. و پروردگار کسانی را که عالم به احکام و مقتضیات فطرت نیستند، توبیخ و سرزنش نموده است.