این نوشتار پایان نامه در مورد آموزش های فنی و حرفه ای را در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می دهد. 

 

 

 

 

 

آموزشهاي فني و حرفه اي  آموزشي است كه به منظور ايجاد مهارت و توانايي براي احراز شغل يا افزايش مهارت ارائه مي‌شود و منجر به كسب گواهينامه مهارت مي‌گردد. با توجه به اينكه يكي از ملاك هاي اصلي اثر بخشي آموزش هاي فني و حرفه اي، توانمندي اين آموزش ها در تربيت نيروي انساني مورد نياز بازار كار است، اين عبارت حاوي دو مفهوم اصلي است: اول اينكه آموزش هاي فني و حرفه اي بايد نيروي انساني براي آن دسته از مشاغلي تربيت كند كه نسبت به مشاغل ديگر اهميت بيشتري دارند يا به بيان ديگراز بازار كار بهتري برخوردارند، دوم اينكه آموزش هاي فني و حرفه اي بايد در تربيت شغلي آن دسته از دانش ها و مهارت هايي را آموزش دهد كه لازمه ايفاي نقش موثر شغلي از سوي شاغل است. اصل مشترك اين است كه تربيت نيروي انساني بايد مبتني بر برنامه ريزي آموزشي و درسي باشد. بدين ترتيب ابتدا در حوزه برنامه ريزي آموزشي، مشاغل مورد نياز بازار كار مورد شناسايي قرار گيرند و سپس مشاغل شناخته شده براي تعيين دانش، نگرش و مهارت هاي شغلي به متخصصان برنامه ريزي درسي سپرده شود. 

 

 

 

هر چه فرايند نياز سنجي به منظور شناسايي مشاغل و نيز نياز سنجي به منظور تعيين دانش، نگرش و مهارت هاي شغلي از اعتبار و دقت بيشتري برخوردار باشد مي توان به كار آمدي دانش آموختگان در بازار كار اطمينان بيشتري داشت. انجام نياز سنجي در حوزه برنامه ريزي آموزشي و درسي موضوعي اجتناب ناپذير است اما با توجه به اينكه آموزش هاي فني و حرفه اي بيش از آموزش هاي نظري معطوف به مهارت هاي خاص شغلي است، مي توان ضرورت تبعيت از فرايند نياز سنجي در حوزه آموزش هاي فني و حرفه اي را قوي تر از حوزه آموزش هاي نظري دانست. در آموزش هاي نظري عمدتاً مهارت هاي پايه و مشترك مانند درك مفاهيم رياضي و فيزيك وجه نظر برنامه ريزان درسي است(يعني مهارت هاي عمدتاً ذهني). اما آموزش هاي فني و حرفه اي هم از حيث نوع شغل و هم از حيث دانش و مهارت هاي شغلي بسيار متاثر از تغييرات و تحولات فناوري و بازار كار است.

 

 

 

 

در سازمان آموزش فنی و حرفه ای نیز نظیر سایر موسسات آموزشی رسمی و غیررسمی ، غیر از آموزش علم و مهارت مواردی از قبیل انضباط ، تقلید ،‌تعهد ،‌احساس مسئولیت ، وظیفه شناسی نیز جزء محتوای آموزشی به افراد آموخته می شود . از این رو این نظام آموزشی از طریق تحول در فرهنگ جامعه می توانند در بالا بردن کارایی و بهره وری نقش موثری ایفا نماید.
نقش این آموزشها در تغییرات اجتماعی ، فرهنگی به دلایل مشروحه زیر بسیار مهم ارزیابی می گردد: 
کاهش سطح بیکاری ، میزان اعتبار بین الملی مدارک فنی و حرفه ای ، کاهش معضلات اجتماعی ، کمک در جلوگیری از مهاجرت بی رویه جوانان به شهرهای بزرگ ، کاهش تبعات منفی بیکاری ، بازسازی و نوسازی آموزشی ، توانمندسازی افراد برای زندگی بهتر ، افزایش سلامت و بهداشت روانی ، افزایش امید به زندگی ، توسعه عرصه زندگی ، کار و حرفه ، بهبود روابط اجتماعی و مناسبات انسانی ، انتقال ارزشها و هنجارهای اجتماعی ، جامعه پذیر نمودن افراد ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

2-1-مقدمه    8
2-2- ضرورت آموزش و بالندگی نیروی انسانی    12
2-3- تاریخچه آموزش های فنی و حرفه ای در جهان و ایران    16
2-4-آموزش فنی و حرفه ای    18
2-5- واژه شناسی آموزش فنی و حرفه‌ای    20
2-6- آموزش در زندان    21
2-7- مهارت    22
2-8-سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور  (TVTO)    22
2-9- کارآفرینی ، تعریف و اهداف آن    23
2-10- مبانی تئوریک آموزش های فنی و حرفه ای    25
2-11-ضرورتها و الزامات آموزش مهارت های فنی و حرفه ای    31
2-12- نقش آموزش های فنی و حرفه ای در تربیت نیروی انسانی    35
2-13-تاثیر مهارت در اشتغال    39
2-14- رابطه آموزش های فنی و حرفه ای و اشتغال    43
2-15-آموزش های فنی و حرفه ای در زندان    50
2-16-ضرورت آموزش فنی و حرفه ای در زندان    54
2-17-تاریخچه‏ آموزش و اشتغال زندانیان‏ در نظام زندانبانی‏ انگلستان    57
2-18-آموزش و اشتغال زندانیان در قرن حاضر    61
2-19- مرور ادبیات و سوابق مربوطه    66
منابع و مآخذ    73
الف) منابع فارسی    73
ب) منابع خارجی    75