هدف از این پایان نامه دیدگاه ها و نظریه های سبک های تفکر می باشد.

 

 

 

نظریه یادگیری اجتماعی با تأکیدی که بر شکل گیری و تقویت دارد، نظریه شناختی- رشدی که بر کودکان به عنوان متفکّران دنیای اجتماعی تأکید می کند، رویکردهای اصلی به شناخت نقش یابی جنسی هستند و دیدگاه سومی که عناصر هر دو گرایش را ترکیب می کند نظریه طرحواره جنسی نامیده می شود. تفاوتهای جنسی در خیلی از فرهنگهای جهان وجود دارد. برخی از این تفاوتها، مثل ترجیح دادن همبازیهای همجنس، سطح فعالیت جنس مذکر و پرخاشگری آشکار، در بین حیوانات نیز مشاهده می شود(بی تی 1992به نقل از برک،1386). النور مکوبی(1990) معتقد است که تفاوتهای هورمونی بین مردان و زنان، برای نقش یابی جنسیتی پیامدهای مهمی دارد. در آغاز هورمون ها بر سبکهای بازی تأثیر می گذارند و موجب حرکات خشن و پر سر و صدا در بین پسرها و اعمال آرام و لطیف در میان دخترها می شوند. بعداً زمانی که کودکان تعامل با همسالان را آغاز می کنند، همبازیهای همجنسی را ترجیح می دهند که تمایلات و رفتارهای آنها همانند خودشان باشد. در همان آغاز تولد والدین برداشتهای متفاوتی در مورد فرزندان پسر و دختر خود دارند. 

 

 

 

خیلی از والدین می گویند که دوست دارند فرزندانشان با اسباب بازیهای متناسب با جنسیت بازی کنند و معتقدند که پسرها و دخترها را باید به صورت متفاوتی بار آورد. والدین تمایل دارند که پیشرفت، رقابت و کنترل هیجان را برای پسرها مهم بدانند و رفتار صمیمانه و نظارت بر رفتار را برای دخترها با اهمیت بدانند. علاوه بر والدین معلمان نیز نقش یابی جنسی را در کودکان ترغیب می کنند دخترها مانند زمانی که در خانه هستند، در کودکستان نیز بیشتر ترغیب می شوند در فعالیتهایی مشارکت کنند که بزرگترها آنها را تنظیم کرده اند. غالباً می توان آنها را دید که دور معلم جمع شده اند و از رهنمودهای برای مشارکت در یک فعالیت پیروی می کنند. در مقابل پسرها غالباً مناطقی از کلاس را انتخاب می کنند که معلمان کمتر در آنجا حضور و دخالت داشته باشند( کارپنتر1983به نقل از برک،1386). در نتیجه پسرها و دخترها، رفتارهای اجتماعی بسیار متفاوتی را تجربه می کنند، اطاعت و درخواست و کمک در موقعیتهایی که بزرگترها آنها را تنظیم کرده اند در دخترها بیشتر دیده می شود، در حالیکه جسارت، رهبری و استفاده خلاق از مواد درموقعیتهای سازمان نیافته در پسرها بیشتر مشاهده می شود(برک،1386).

 

 

 

 ویلیامز  وبست  ، مطالعه ای را روی صفات و ویژگیهای زنان و مردان 30 کشور انجام دادند. این صفات، صفاتی بودند که به طور قابل ملاحظه ای در این افراد پایدار بودند. به اعتقاد استرنبرگ صفات، نشانگر تفاوت در سبکهایی است که ما آن را در گروه خاصی بیشتر تقویت می کنیم، به طور خاص مردها بیشتر برای سبک قانونگذار، درون نگر و آزادی خواه تشویق می شوند و زنها برای سبکهای اجرایی و قضاوتی، برون نگر و محافظه کارانه تشویق می شوند. بدین ترتیب زنان و مردان از نظر اجتماعی(احتمالاً از بدو تولد) به شیوه های متفاوتی تربیت می شوند. آنچه به عنوان رفتار مطلوب یا حداقل رفتار قابل قبول می تواند در نظر گرفته شود، در زنان و مردان متفاوت است. تفاوتهای موجود بین سبک تفکر زنان و مردان به تربیت اجتماعی آنان در فرهنگی که در آن متولد شده اند بر می گردد. به طور مرسوم الگوی تفکر قانونگذار و آزاد اندیش، بیشتر بین مردان پذیرفته شده است تا زنان. چنین به نظر می رسد که مردان قوانین را وضع می کنند و زنان آنان را رعایت می کنند، اما ممکن است این سنت در برخی فرهنگها تغییر کند(استرنبرگ،1381).
 

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف نظری کارکردهای سبکهای تفکر

تعریف عملیاتی کارکردهای سبکهای تفکر

2-2-پیشینه نظری سبکهای تفکّر    5
2-2-1- تعریف تفکّر    5
2-2-2- عناصر عمده در تفکّر از نظر روانشناسی    5
2-2-2-1- تصورات ذهنی:    6
2-2-2-2- تمیز    6
2-2-2-3- وحدت دادن     7
2-2-2-4- تجرید    7
2-2-2-5- تعمیم    8
2-2-2-6- زبان    9
2-2-3- نظریه خود گردانی ذهنی    10
2-2-3-1-کارکردهای سبک تفکّر    13
2-2-3-2- اشکال سبک تفکّر    14
2-2-3-3- سطوح سبک تفکر    20
2-2-3-5- گرایشهای سبک تفکّر    22
شکل 2-2- طرح نظری نظریه خودگردانی ذهنی    24
2-2-4- عوامل مؤثر در شکل گیری سبکهای تفکّر    24
2-2-4-4- سبکهای تفکّر والدین    28
2-2-5- سبکهای تفکّر درآموزش و ارزشیابی    30
2-2-5-1- رویکردهای معلّم محور و فراگیر محور    30
جدول2-1- نکات آموزشی در مورد سبکهای تفکّر    35
2-2-6- تاریخچه ای از رابطه سبک تفکر و پیشرفت تحصیلی    36
2-4- پیشینه تحقیقات  داخلی و خارجی انجام شده در مورد موضوع    39
جدول 2-3-پیشینه پژوهشهای داخلی در رابطه با موضوع    48
جدول 2-4- پیشینه پژوهشهای خارجی در مورد موضوع    54
فهرست منابع    56


يشينه تحقيقاتي 
پيشينه داخلی
پيشينه خارجی 

منابع و مآخذ
منابع فارسی    
منابع انگلیسی