هدف از این تحقیق بررسی شاخص ها و تبیین های افت و پیشرفت تحصیلی می باشد.

 

 

افت تحصیلی پدیده ای چند عاملی است و دارای ابعاد متعدد زیستی، اجتماعی، فرهنگی و روانی است . روابط و نظام ارزشی خانواده مهم ترین عامل موثر در شکل گیری نگرش دانش  آموزان نسبت به تحصیل است . فقر مالی خانواده محروم ماندن از عذای سالم و کافی، نداشتن استراحت لازم به علت فعالیت ها و کارهای غیر درسی برای کسب در آمد . شیوه های محبوب تربیتی، فقدان نظارت و نظارت ناهماهنگ و معیوب والدین، جو خانوادگی نامطلوب، اختلافات و ناهماهنگی میان والدین ، بیماری جسمی و روانی والدین، فقر فرهنگ، بی وسادی و کم سوادی والدین ، فقدان والد یا والدین و عدم ارتباط صحیح با خواهر و برادر و .. ازجمله عوامل مهمی است که می توان به آن اشاره کرد (( جدلی، 1383).

 

 


بنابرانی مهم ترین نقش والدین در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ایجاد محیطی آرام و مساعد برای مطالعه و انجام تکالیف است .بررسی هایی که در زمینه روان شناسی تربیتی صورت گرفته حاکی از آن است که دانش آموزان ناموفق افرادی با بهره هوشی پایین نیستند بلکه عده زیادی از دانش آموزان با بهره هوشی متوسط یا بالبا نیز در تحصیل شکست می خورند مطالعات نشان داده است که 10 درصد از موارد افت تحصیلی ، ناتوانی ذهنی است (جدلی 1383).

 

 


کودکانی که دارای انگیزه پایینی هستند و به سوی تکالیف نیمه دشوار روی می آورند و در تمایل به ندزکی شدن به آن ها چندان مصمم نیستند با افت تحصیلی رو به رو می شوند.دانش آموزان به علت عدم توجه به معلم و همچنین به علت عدم تمرکز حواس هنگام مطالعه و انجام تکالیف درسی، دچار افت تحصیلی می شوند یکی از مهم ترین عوامل شکست تحصیلی خویشتن پنداری منفی است و به عبارت دیگر این که دانش اموز با شکستن که در اطرافیان خود می بیند به این نتیجه می رسدکه در موقعیت ناتوان است و این برداشت منحصر به عدم تلاش وی می شود( جدلی، 1383).

 

 


عمده ترین دلایل افت تحصیلی 

1-    عوامل فردی : شامل هوش، توجه و دقت، انگیزه هیجانات و آشفتگی های عاطفی، نارسایی های جسمانی .
2-    عوامل خانوادگی : شامل روابط خانوادگی ، فقر مالی و اقتصادی، فقر فرهنگی والدین، فقدان والدین یا والد.
3-    علل آموزشی مدرسه : شامل شیوه تدریس معلم به کارگیری نوع سبک های مدیریتی معلم در کلاس درس، برنامه درسی مدرسه، پیش داوری معلم، شرایط فیزیکی کلاس، ارزیابی های نادرست معلمان (جدلی،1383)

 

 

 

 

 


فهرست مطالب
مقدمه:    5
2-3 پیشرفت تحصیلی    6
2-3-1 عملکرد تحصیلی    6
2-3-2 مفهوم عملکرد تحصیلی    7
2-3-3 عوامل موثر بر عملکرد تحصیلی    8
2-3 -4  مشکلات تحصیلی    11
2-3-5 پیشرفت تحصیلی    12
2-3-6  عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان    14
2-3-6-6  اثرات پیشرفت تحصیلی    17
2-3-7  عوامل تاثیر گذار در پیشرفت تحصیلی    18
2-3-8  شاخص های شکست تحصیلی    22
2-3-9   تبیین های افت و پیشرفت تحصیلی    24
2-3-9-1 پیشرفت تحصیلی و منبع کنترل ( درونی و بیرونی )    24
2-3-9-2 افت و شکست تحصیلی    25
2-3-9-3  عمده ترین دلایل افت تحصیلی    26
پیشینه    26
تحقیقات داخل:    27
تحقیقات خارج:    28
منابع و مآخذ    30