این نوشتار تحقیق کامل در مورد اضطراب امتحان در دختران را در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می دهد. 

 

 

وين  در مورد اثرات بازدارنده اضطراب امتحان مي گويد افرادي که داراي اضطراب امتحان بالا اغلب به متغيرهاي مرتبط با خود توجه دارند، بر خلاف افراد داراي اضطراب امتحان پاين که اغلب به متغيرهاي مرتبط با تکليف توجه مي کنند. وين هم چنين شواهدي را ذکر مي کند که افراد داراي اضطراب امتحان بالا در مقايسه افراد داراي اضطراب امتحان پايين حواس پرتي بيشتري دارند و از خودشان ناراضي ترند. اين افراد وقتي در يک موقعيت ارزيابي قرار مي گيرند، از خودشان پاسخ هاي منفي و خود مدارانه نشان مي دهند که موجب مي شود گذر زمان سريع تر به نظر آيد و در تکليف در دست اقدام اختلال بود آيد(وين، 1971). وي هم چنين در تحقيقات خود ثابت کرد که افراد داراي اضطراب امتحان بالا بيشتر از افراد داراي اضطراب امتحان پايين در مورد مطالب نامربوط با تکاليف خودگويي و اشتغال ذهني دارند(وين، 1971)

 

 


به نظر مي رسد اضطراب امتحان بين سنين 10 تا 11 سالگي شکل مي گيرد و ثبات مي يابد و تا بزرگسالي تداوم مي يابد(ابوالقاسمي، 1374). در پژوهشي که در ايران انجام شده نيز ميزان همه گير شناسي اضطراب امتحان در ايران 17 درصد گزارش شده است که همگام با يافته هاي تحقيقات پژوهشگران مختلف در خارج از ايران است(ابوالقاسمي، 1381).در ادبيات تحقيق تفاوت معني داري بين اضطراب امتحان در دو جنس گزارش شده است. اغلب گزارش شده است که رابطه منفي بين اضطراب و عملکرد تحصيلي براي زنان بالاتر از مردان است. اين رابطه در مورد مولفه نگراني در اضطراب امتحان بيشتر از مولفه هيجان پذيري بوده است. در امتحانات شفاهي رابطه بين اضطراب امتحان و جنس مشاهده نشده است(بيابانگرد، 1378). 

 

 

 

گچسم  گزارش مي دهد که اضطراب امتحان بيشترين تأثير منفي را در ميان مردان داراي توانايي متوسط دارد. در ميان زنان، بيشترين تأثير منفي اضطراب امتحان براي دختران داراي بالا نشان داده شده است، در حالي که اضطراب بر عملکرد دختران داراي توانايي پايين تأثير مثبت دارد(گچسم،2001).شواهد بسيار زيادي اين ديدگاه را تأييد مي کند که اضطراب امتحان بر عملکرد تأثير منفي مي گذارد(ساراسون، 1980 و اسپيل برگر و وگ، 1999). بيشترين تأثير در تکاليفي است که در آن ها فرد، عملکرد را به عنوان شاخصي از توانايي هاي خود تلقي کرده و يا آن را با دستيابي به موفقيت هاي مهم مرتبط مي داند(ساراسون، 1980). زماني که اضطراب امتحان به مولفه هاي نگراني و هيجان پذيري تقسيم شود و نگراني عامل افت عملکرد باشد، توجيه اشتغال ذهني ناشي از اثرات اضطراب امتحان مورد تأييد قرار مي گيرد. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


فهرست مطالب

تعریف نظری اضطراب امتحان

تعریف عملیاتی اضطراب امتحان

گفتار اول: اضطراب امتحان    7
شيوع و پيامدهاي اضطراب امتحان    12
سبب شناسي اضطراب امتحان    14
عوامل فردي و شخصيتي    14
الف) اضطراب عمومي    14
ب) عزت نفس    15
ب) هوش    17
ت) توجه و تمرکز    17
عوامل آموزشگاهي و جامعه ای    17
الف) انتظارات معلمان    18
ب) رقابت    18
ب) سيستم آموزشي حاکم بر مدارس    20
ج) عوامل خانوادگي    20
گفتار دوم: پیشینه پژوهش    23
تحقیقات انجام شده در خارج از کشور    23
تحقيقات  انجام شده ی داخلي    26
منابع    37