این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق نظریه های سازگاری اجتماعی را در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می دهد. 

 

 

از آن جايي كه سازگاري اجتماعي مفهوم عام و گسترده اي مي باشد، تعريفي كه مورد اتفا ق نظر اكثريت محققان باشد وجود ندارد. اما از عمده ترين تعاريف سازگاري اجتماعي مي توان به تعاريف زير اشاره كرد:
خدایاری فرد و همکاران (1385) ، معتقدند كه سازگاري تمايل ارگانيزم براي تغيير فعاليت خود در راستاي انطباق با محيط است كه در واقع پاسخي به تغييرات محيط پيرامون مي باشد. اين ويژگي تعامل و سازگاري فرد با ديگر افراد و ساختارهاي ارزشي در واقع مهارت اجتماعي است كه تعامل پيوندها و مناسبات او را با ديگران و جنبه هاي ارزشي جامعه اي كه در آن زندگي مي كند را تأمين مي كند.
در جريان سازگاري اجتماعي موضوع ارتباط فرد با افراد ديگر مطر ح مي شود. در اين جريان برخورد انگيزه ها و خواسته هاي فرد با ضروريات سازندگي گروهي نمايان مي شود( اریکسون ، 1975).

 


روان شناسان پديدارنگر معمولاً قبو ل ندارند كه رفتار را تكانه هاي ناهشيار (در نظريه هاي روان  تحليل گري ) يا محرك هاي بروني (در رفتار گراي ي) كنترل مي كنند، و به جاي آن معتقدند كه ما بازيچه دست نيروهاي خارج از كنترل خود نيستيم ، بلكه اثرگذاراني هستيم كه مي توانيم سرنوشت خود را كنترل كنيم. از نظر راجرز، انسان ذاتاً ماهيتي مثبت دارد و مسير حركت او در مجموع به سوي خود شكوفايي ، رشد، و اجتماعي شدن است. راجرز بر اين اعتقاد است :« من همواره نسبت به ماهيت انسان خوش بين نيستم و كاملاً آگاهم كه در اثر حالات دفاعي و ترس هاي دروني ، افراد مي توانند به طور غيرقابل تصوري بي رحمانه ، وحشتناك ، تحول نايافته ، واپس رونده ، غير اجتماعي و آزاردهنده رفتار كنند. با وجود اين ، يكي از نيروبخش ترين و روح بخش ترين قسمت از تجربيات من كاركردن با اين افراد و كشف تمايلات بسيار مثبتي است كه در آن ها، مانند همه ي ما، در عميق ترين سطوح وجود دارد» (شولتز ، 1364).

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف نظری سازگاری اجتماعی

تعریف عملیاتی سازگاری اجتماعی

فصل دوم چارچوب نظری و پیشینه پژوهش نظریه های سازگاری اجتماعی

2-3- مبانی نظری سازگاری اجتماعی    13
2-3-1- تعریف سازگاری اجتماعی    14
2-3-2- نظریه های سازگاری اجتماعی    15
2-3-2-1- نظریه ی روان پویشی    15
2-3-2-2- نظریه ی یادگیری    17
2-3-2-3- نظريه ي يادگيري شناختي  اجتماعي    18
2-3-2-4-  نظریه ی پدیدار شناختی    19
2-3-2-5-  نظریه ی تحولی    20
2-5- پیشینه تحقیق    21
2-5-1- پیشینه داخلی    21
2-5-2- پیشینه خارجی    25

 

منابع و مآخذ
منابع فارسی    
منابع انگلیسی