نمونه فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی با عنوان مبانی نظری و پیشینه تحقیق سبک های حل مسئله می باشد که در ابتدا به بررسی مبانی نظری سبک های حل مسئله خواهیم پرداخت و در ادامه به بررسی پیشینه تحقیق سبک های حل مسئله در پژوهش های داخلی و خارجی می پردازیم.
 

 

 

هاگا ( 1995) شيوه حل مساله را وسيله ای مفيد برای مقابله با مشکلات موقعيتی تعريف می کند که به صورت فرايندی شناختی يا رفتاری , انواع پاسخ های بالقوه مؤثر را به موقعيت های مشکل آفرين ارائه می کند واحتمال انتخاب موثرترين پاسخ را از ميان اين راه حل های مختلف افزايش می دهد. حل مسأله مقدمتاً يک فرايند مقابله ای آگاهانه ، منطقی ، پر تلاش و هدفمند است که می تواند توانايی فرد را برای مقابله سودمند با انواع وسيعی از مومفقيت های استرس زا افزايش دهد.  بسیاری از مردم عقیده دارند که ، حل مسئله عالیترین نمونه تفکر است. در کار حل مسئله تلاش بر آن است که به هدفی برسیم ولی هدف را حاضر و آماده برای این کار در اختیار نداریم.  باید هدف را به پاره هدفها واین پاره هدفها را نیز به هدفهای جزئی تقسیم کنیم تا در نهایت  به سطحی برسیم که وسیله وصول  برای ما آماده و مهیا است. (آندرسون 1990 به نقل از اتکینسون وهمکاران / براهنی و همکاران 1379) راهبردهایی که مردم برای تجزیه هدفها به پاره هدفها بر می گزینند از موضوعات اساسی درحل مسئله است. نکته مهم دیگر نحوه بازنمای مسئله است . در ادامه به هر دو موضوع  پرداخته می شود.

 

 

 

 

تعداد زيادی از مطالعات سودمندی مداخلات حل مسأله را در چندين حوزه تأييد می کنند. مثلاً دنهام   و آلمديا  ( 1987) گزارش می کنند که ارتباطی عميقی بين مداخلات مهارت های حل مسأله و سازگاری رفتاری در کودکان وجود دارد  . دوبو    و همکارانش ( 1991) در بررسی بر روی کودکان دريافتند، که تغييرات مثبت در مهارت های حل مسأله اجتماعی   با تغييرات مثبت در شاخص های سازگاری در طی زمان ارتباط دارد. تيسديل و لارنس    ( 1986) در مرور ادبيات تحقيق نتيجه گرفتند که اين رويکرد در مورد کودکان ناسازگار ، نوجوانانی  که اختلال هيجانی   دارند و بيماران روانپزشکی بزرگسال موفق بوده است و حاکی از اين است که مهارتهای حل مساله به طور کلی پيش بينی کننده سازگاری موفقيت آميز در زندگی هستند  .

 

 

 

 

 

 

 


فهرست مطالب
تعاریف مفاهیم و اصطلاحات:    1
فصل دوم    4
ادبیات و پیشینه پژوهش    4
مقدمه:    5
بخش اول- سبک حل مسأله    5
راهبردهای حل مسئله:    7
بازنمایی مسئله:    7
ساختار شناختی حل مسأله    11
مراحل حل مسئله در مدل حافظه گرينو    11
مولفه های سبکهای حل مسئله:    13
حل مساله و مؤلفه های فراشناختی    15
حل مسئله -- تصميم گيری    16
دیدگاه های گوناگون در زمینه حل مسئله    18
دیدگاه رفتار گرایی و شناختگرایی:    19
دیدگاه پردازش اطلاعات :    19
مراحل حل مسئله :    19
حل مسئله در دیدگاه روان پویایی:    20
مفهوم حل مسئله در دیدگاه انسان گرایانه:    21
حل مسئله در دیدگاه یادگیری اجتماعی :    22
بخش دوم-پیشینه پژوهشی:    22
الف-پژوهشهای خارجی:    23
ب-پژوهشهای داخلی:    26
منابع فارسی    29