مبانی نظری و پیشینه تحقیق تعارض عنوان این نوشتار می باشد. در بخش اول به تشریح مبانی نظری تعارض می پردازیم و در بخش دوم به بررسی پیشینه تحقیق تعارض در پژوهش های داخلی و خارجی می پردازیم.

 


تعارض در سازمان اجتناب ناپذير و لزوماً برای سازمان غيرضروری نيست، تعارض می تواند خلاقيت را بيشتر و نوآوری و تغيير را ترويج دهد و يا ممکن است باعث اتلاف و تحليل انرژی و منابع سازمان شود، تعارض پديده ای است که آثار مثبت و منفی روی عملکرد افراد و سازمان ها دارد، استفاده صحيح و موثر از تعارض موجب بهبود عملکرد و ارتقای سطح سلامتی -سازمان می گردد و استفاده غيرمؤثر از آن موجب کاهش عملکرد و ايجاد کشمکش و تشنج در سازمان می شود (صیاد زاده، 1389). 

 

 

 

 


استفاده مؤثر از تعارض مستلزم شناخت و درک کامل ماهيت آن و همچنين علل خلق کننده و کسب مهارت در اداره و کنترل آن است. اگر تعارض ها سازنده باشند موجب بروز افکار نو و خلاق می شوند و زمينه تغيير و نوآوری و تحول سازنده را در سازمان فراهم -می سازند و در نهايت به مديريت کمک می کنند به اهداف سازمانی خويش نائل آيد. برای مديريت صحيح تعارض بايستی مديران آن‌ را به عنوان نيروی دائمی بشناسند و با برخورد سازنده و صحيح در جهت پويائی سازمان، آن را مديريت نمايند. بنابراين توانايی هدايت و کنترل پديده تعارض در سازمان ها از مهم ترين مهارت های مديران است که مديران امروز نيازمند آن هستند (صیاد زاده، 1389). 

 

 

 


«لورنز ، كه به عنوان پير دانش «رفتار شناسي حيوانات» اشتهار دارد، تعارض را مخصوص انسان نمي‌داند، او در كتاب «تهاجم»، تعارض را جنگ غريزي حيوان يا انسان عليه هم نوعان -خود مي داند. بنابراين به عقيده او اگر شيري يك بزكوهي را بدرد يا انساني حيواني را شكار كند نبايد آن‌ را تعارض ناميد بلكه موقعي اطلاق تعارض درست است كه شيري شير ديگري را بكشد. از نظر لورنز، تمام اعضاي يك نوع، داراي مرزها و حدودي هستند كه همه آن را مي شناسند و چنانچه عضوي به زور از اين مرزها بگذرد و به مرز ديگري تجاوز كند تعارض بوجود مي آيد. » (مشبّكي، 1377). 

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

تعریف نظری شیوه های حل تعارض بین فردی

تعریف عملیاتی شیوه های حل تعارض بین فردی

فصل دوم پیشینه تحقیق و مبانی نظری حل تعارض

2-1- مقدمه    
2-2-3- شیوه های حل تعارض (بین فردی)    8
تعاریف تعارض    8
تأثیرات تعارض    9
مفهوم متعارض    10
تعارض در گذشته و حال و جنبههاي مثبت و منفيآن    12
ديدگاههايمربوطبهتعارض    14
1-ديدگاه نظريه پردازان كلاسيك مديريت (ديدگاهسنتي)    14
2-ديدگاهمكتبروابطانساني(رفتاري)    15
3-ديدگاهتعاملگرايان    16
تعارض سازنده و ویرانگر    17
شیوه های حل تعارض (بین فردی)    18
جمع بندی کلی    20
2-3- پیشینه پژوهشی    23
2-3-1- پژوهش های داخلی    23
2-3-2- پژوهش های خارجی    25
منابع    29