سازمان ها هويت خود را براي هر دو دسته مخاطبان داخلي و خارجي آشكار كرده وآن را مخابره مي كنند.  علايم، نشانه ها و پيامهايي كه از سوي محيط داخلي و خارجي سازمان توسط اعضا دريافت مي شود، بر ادراك آن ها از سازماني كه در عضويت آن هستند اثرگذار است. از آنجايي كه علايم مخابره شده از سوي محيط داخلي و خارجي سازمان ، در شكل دهي به ادراك اعضاي سازمان نقش اساسي دارند، سازمان ها مي توانند از طرق اعمال توجه كافي نسبت به هر دو دسته عوامل درون سازماني و برون سازماني، نسبت به ايجاد يك هويت سازماني مستحكم و قوي اقدام كنند(لابیانکا و همکاران ، 2001).

در ادامه، مهم ترين عوامل مؤثر بر شكل گيري و ساخت مستمر هويت سازماني فهرست مي شوند:

 

 

 

 


1.  توجه رسانه ها
شهرت و اعتبار را مي توان در زمره مهم ترين داراييهاي نامحسوس سازمان براي دستيابي به مزيت رقابتي تلقي كرد. هال بيان مي كند، شهرت و آوازه سازمان، جزء دارايي ناملموس آن است. پژوهشها نشان داده اند كه رسانه ها، نقش قابل توجهي در شكل دهي به افكار و عقايد عمومي و بهبود تصوير سازمان در سطح جامعه دارند و اين مسئله بر مبناي نظريه برجسته سازي توجيه پذير است(دالا ، 2007).
اين فرض كه رسانه ها دانش و عقايد عمومي را تحت تأثير قرار مي دهند، از طريق تأثير آن ها بر شهرت و اعتبار سازمان ها ، امكان پذير است (همان) امروزه رسانه ها به مثابه ابزاري جهت رسيدگي دقيق و ارزيابي استراتژيها، فراگردهاي تصميم گيري مديران سازمان و مسئوليتهاي اجتماعي سازمان ها مورد توجه ذينفعان قرار دارند (لابیانکا و همکاران، 2007).

 

 

توجه مثبت و مساعد رسانه به سازمان، به ايجاد تصويري قوي و مناسب از آن منجر مي شود و تصوير جذاب و مناسب سازمان نيز ادراك قوي و مستحكم اعضا از هويت سازمان به عنوان هويتي جذاب و مناسب را به دنبال خواهد داشت (امپسون ، 2004).  فعاليت هايي كه در جهت تقويت هويت سازماني عمل كنند، به جلب توجه منفي رسانه ها منجر مي شوند(دوکریچ و همکاران، 2002). پژوهش ها نشان داده اند، افزايش اعتبار سازمان از طريق رسانه ها، سبب مي شود تا سطح عملكرد كاركنان افزايش يابد(دالا، 2007).  بنابراين رسانه، چنانچه به طور صحيح و مناسب مديريت و اداره شود ، مي تواند تصوير سازمان را تقويت نمايد. نتيجه ي چنين توجه مثبتي، استحكام و قدرت هويت سازماني خواهد بود(دوکریچ و همکاران، 2002)

 

 

 

 

 


2. وجهه خارجي سازمان
كسب وجهه بيروني از طريق به دست آوردن پاداش هاي خارجي، نشان دهنده ي قوت سازمان در مقايسه با ساير رقبا بوده، سازمان را در جايگاهي مناسب و مورد توجه عموم قرار خواهد داد. سازمان ها همچنين از پاداشها و وجهه بيروني خود، به منزله ي نشانه ها و علايمي جهت  ايجاد و تعميم هويت هسته اي خود در نظر مخاطبان داخلي و خارجي، استفاده مي كنند(همان).وجهه سازمان از آن جهت اهميت دارد كه اعضا، قرار گرفتن سازمان خود در رده هاي پايين  را در مقايسه با سازمان هاي رقيب تحليل مي كنند و موفقيت سازمان برايشان مهم است (پوسا ، 2006).

 

درواقع، وجهه مناسب سازمان، پيام موفقيت آن را در خصوص ويژگي ها و خصوصيات مركزي و هسته اي مخابره كرده و هويت سازمان را استحكام مي بخشد(دوکریچ و همکاران، 2002).  السباچ وكرامر برآنند كه هويت سازماني در برگيرنده ادراك اعضاي سازمان از موقعيت آن در مقايسه با سازمان هاي ديگر است، از اين رو اعضا در مقابل تهديداتي كه مي توانند به صورت بالقوه موقعيت و جايگاه سازمان را در معرض خطر قرار دهند، برانگيخته مي شوند(السباچ و کرامر، 1996). سازمان هايي كه مي خواهند هويت سازماني خود را شكل داده و يا آن را مستحكم كند، تلاش خواهند كرد تا در مقايسه با ساير سازمان ها به جايگاه بالاتري دست يابند.

.

.

.

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب
1-7-1- تعریف مفهومی هویت سازمانی    2
1-7-2-تعریف  عملیاتی هویت سازمانی    2
1-8- مدل مفهومی تحقیق    5
2-1- مقدمه    7
2-3- هویت سازمانی    9
2-3-1- تعریف هویت سازمانی    9
2-3-2- ساخت و شكل گيري هويت    14
2-3-2-1- توجه رسانه ها    14
2-3-2-2- وجهه خارجي سازمان    15
2-3-2-3- ارتباطات خارجي سازمان    16
2-3-2-4- تيم مديران عالي سازمان    17
2-3-2-5- مديريت منابع انساني    18
2-3-2-6- ارتباطات داخلي سازمان    18
2-3-2-7- عمليات سازمان    19
2-4- پیشینه تحقیق    20
2-4-1- تحقیقات انجام شده در ایران    20
2-4-2- تحقیقات خارجی    26
2-5- جمع بندی    27
فهرست منابع    30