تفسیر پرسشنامه انگیزش شغلی

پرسشنامه سنجش انگيزش شغلي ميباشد ،اين آزمون توسط دو نفر از محققين رشته مديريت به نامهاي ((جونز وفيفر)) طراحي شده و در منبع زير به چاپ رسيده است.(جونز و ويليام  ، 1973) اين پرسشنامه بر اساس يکي از مفاهيم تئوري انگيزش کار يعني سلسله مراتب نيازهاي مازلو طراحي گرديده شده است ،تا بوسيله ان سطوح مختلف نيازهاي افراد که باعث انگيزش شغلي انان مي شود با هم مقايسه شوند.

 

 

 

 

 

شیوه نمره گذاری پرسشنامه انگیزش شغلی جونز و فيفر

اين آزمون به صورت طيف هفتگانه پاسخ داده مي شود و امتياز بندي مي شود به اين صورت:
3- =قويا مخالفم       2- = مخالفم     1- =کمي مخالفم     0= نميدانم      1+ =کمي موافقم
2+ = موافقم          3+ = کاملا موافقم
و از بيست پرسش تشکيل شده است ،که در ان سوالات 1،4،16،20 نيازهاي اساسي فرد، سوالات 2،3،9،19 نياز به امنيت فرد، سوالات 5،7،12،15 نياز به تعلقات اجتماعي، سوالات 6،8،14،17 نياز به احترام در فرد و سوالات 10،11،13،18 نياز به خود شکوفايي در فرد را ميسنجد.

 

 

 

 

 

 

روایی و پایایی پرسشنامه انگیزش شغلی جونز و فيفر

مقصود اين است که آيا ابزار اندازه‌گيري موردنظر مي‌تواند ويژگي و خصوصيتي که ابزار براي آن طراحي شده است را اندازه‌گيري کند يا خير؟ به عبارت ديگر مفهوم روايي  به اين سوال پاسخ مي‌دهد که ابزار اندازه‌گيري تا چه حد خصيصه مورد نظر را مي‌سنجد. بدون آگاهي از روايي ابزار اندازه‌گيري نمي توان به دقت داده‌هاي حاصل از آن اطمينان داشت.
با توجه به اينکه پرسشنامه رغبت شغلي وانگيزش شغلي از جمله پرسشنامه هاي استاندارد است که در سطح جهاني مورد استفاده قرار مي گيرد لذا نيازي به تعيين اعتبار دروني اين دو پرسشنامه نيست .  براي تعيين اعتبار دروني پرسشنامه بعدي  نيز بعد از طراحي ، به رؤيت اساتيد و خبرگان رسيده و نقطه نظرات آنها در خصوص سؤالات و متغيرهاي موجود و ساختار كلي پرسشنامه، جمع‌آوري و بعد از اعمال تغييرات  پرسشنامه مورد استفاده قرارگرفت.

 

 

پايايي  با اين امر سر و کار دارد که ابزار اندازه‌گيري در شرايط يکسان تا چه اندازه نتايج يکساني به دست مي‌دهد. به عبارت ديگر، «همبستگي ميان يک مجموعه از نمرات و مجموعه ديگري از نمرات در يک آزمون معادل که به صورت مستقل بر يک گروه آزمودني به دست آمده است» چقدر است . يکي از روشهاي سنجش پايايي روش آلفاي کرونباخ است . با استفاده از پيش آزمون پرسشنامه  و محاسبه آلفاي کرونباخ ضريب 84/0 بدست آمد که اين عدد نشان دهنده پايايي پرسشنامه هاي  مورد نظر است.