این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق حمایت اجتماعی ادراک شده می باشد. در بخش اول چارچوب و مبانی نظری حمایت اجتماعی ادراک شده تشریح می شود و در بخش دوم پیشینه نظری تحقیق حمایت اجتماعی ادراک شده در پژوهش های داخلی و خارجی مورد بررسی قرار می گیرد.
 

 

 

حمایت اجتماعی عبارت است از ادراک فرد از اينکه مورد توجه و علاقه ديگران است. از ديدگاه آنان فردي ارزشمند است و چنانچه دچار مشکل و ناراحتي شود ، افراد مثل دوستان و همکاران به او ياري خواهند رساند. حمايت اجتماعي به احساس تعلق داشتن ، پذيرفته شدن ، مورد عشق و محبت   قرار گرفتن اطلاق مي شود . حمايت اجتماعي براي هر فرد يک ارتباط امن بوجود مي آورد که احساس محبت و نزديکي از ويژگي هاي اصلي اين روابط است ( هاوس ،1985).

 

 

 

 

 


سيستمهاي حمايت اجتماعي مطابق با نظر کاپلان( 1996 )،عبارت است از واگذار کردن بخشي از ضروريات بين فردي به گروهي از افراد که قادرند در مواقع اضطراري حفاظتهاي عاطفي و منابع حمايتي را براي افراد نيازمند مهيا کنند. بعلاوه مردم با فراهم کردن کمک ها ، منابع اطلاعات و آگاهيهاي شناختي براي افراد نيازمند موجب افزايش توانايي آنان در مقابله با بحرانهاي روحي مي شوند. مطابق نظر کاپلان يک فرد به گروههاي حمايتي متعددي در خانه ، محل کار و تفريحگاههاي عمومي نيازمند ا ست. در سال (1996) به وسيله کاپلان نظريه مفيدي درباره ي اينکه چگونه خانواده به عنوان سيستم حمايتي عمل مي کند ارائه شد.

 

 

 

 

 

کاپلان مي گويد : که خانواده به چند راه مختلف به عضو خود خدمت مي کند، منبع ايدئولوژي و راهنما و واسطه اي در حل مشکلات ، خدمت عملي و راهنمايي صحيح پناهگاهي براي استراحت و رفع خستگي و به عنوان يک گروه کنترل و مرجع خانواده تاريخچه اي از چگونگي زندگي اعضا و ارتباط متقابل و طريقه متقابل با مشکلات زندگي رابراي اعضاي خود تمهيد مي کند . به عنوان يک حلال مشکل براي تصميم گيري در شرايط بحراني کمک مي کند و مي تواند به عنوان نيروي قدرتمندي براي حمايت در برابر دگرگوني ها عمل نمايد سيستم هاي حمايت اجتماعي در خانه و محل کار، افراد را در مقابله با استرس هاي محيطي ياري مي رسانند و به عنوان سپر عمل مي کنند. محققان گاهي اين سوال را مطرح مي کنند که چرا سيستم هاي حمايت اجتماعي چنين اثرات مشخصي دارند و تحليل کنوني پيشنهاد مي کند که يکي از دلايل اين است که اشخاص حمايت کننده اطمينان مجدد و پذيرش را به شخص عرضه مي کنند ( شريفي درآمدي ، 1380 ) . 

 

 

 

 

 

 

 


فهرست مطالب
7-1- متغییر های پژوهش و تعریف عملیاتی آنها
تعریف نظری حمایت اجتماعی
تعریف عملیاتی حمایت اجتماعی
فصل دوم  :مبانی نظری و پیشینه پژوهش
بخش اول : مبانی نظری
25-2-حمایت اجتماعی
26-2-  منابع حمایت اجتماعی
27-2-ابعاد حمایت اجتماعی
28-2- سیستم های حمایت اجتماعی
29-2-طبقه بندی حمایت اجتماعی و انواع آن
بخش دوم :
33-2- پژوهشهای انجام شده در ایران
34-2- پژوهشهای انجام شده در خارج از ایران
منابع و ماخذ