مهارت های اجتماعی به طور معمول آموخته می شوند.شامل مجموعه ای از رفتارهای کلامی و غیر کلامی  گوناگون و ویژه اند .مستلزم داوطلب شدن و ارائه پاسخ های مناسب و موثرند .تقویت اجتماعی دیگران را به حداکثر می رساند . ماهیتی تعاملی دارند و به زمان بندی مناسب  و تاثیر  متقابل از رفتارها احتیاج دارند.تحت تاثیر  عوامل محیطی همچون سن ، جنس و پایگاه، طرف مقابل می باشد .

 

 

 

 


رفتارهای دارای مهارت های اجتماعی با هم ارتباط درونی دارند . یعنی آن ها رفتارهای همزمانی هستند که به منظور رسیدن به یک هدف مشترک به کار گرفته میشود .مهارت های اجتماعی  باید متناسب با موقعیتی باشند که در آن به کار گرفته میشوند .در حالی که رفتارهای معینی اگر در یک موقعیت به کار روند مناسب خواهند بود ولی به کارگیری آن هادر زمینه ای دیگر میتواند غیر قابل پذیرش باشد .مهارت های اجتماعی در واقع واحد های رفتاری مجزا هستند. فردی که از لحاظ اجتماعی مهارت دارد قادر است  رفتارهای مختلف و مناسبی داشته باشد.او این توانایی های اجتماعی را در غالب عملکرد رفتاری پی ریزی می کند. این نکته یکی از ویژگی های بارز ارتباط اجتماعی ماهرانه است.

 

 

 

 

 

 

فروید در نظریه تحلیل روان نظام رشد 5 مرحله ای خود را بر اساس ساختارهای روانی، جنسی ارائه می دهد. هر مرحله با تاکید بر کنش های بیولوژیکی (اولین سال تولد دهانی  ، تا 3 سالگی مقعدی  ،3 تا 5 سالگی ادیپی  ، 5 تا 12 سالگی رکود یا نهفتگی  ،2 1 سالگی تا بلوغ تناسلی  ، کشمکش هایی درخور تحلیل تجربه های انسان را  می رساند.در این نظریه استنباط می شود که کودکان باید هر مرحله بحرانی را با موفقیت پشت سر بگذارنند به صفات یا رفتار مثبت برسند.گاه عکس این مورد پیش می آید یعنی کودکان قادر به دفع کشمکش های مرحله مربوطه نیستند.برای مثال مادر یا سرپرست اصلی دیگر محور رفتارهای اجتماعی اولیه کودک محسوب میشود و گستره ارتباط با کودک با دیگران در خانه یا بیرون از آن تدریجی است .

 

 


مسئله اصلی در تئوری فروید ضرورت حل کشمکش است تا کودک از نظر تئوریک با شناسایی هم جنس خود، پدر و مادر، نحوه ایجاد ارتباط با دیگران را بياموزد و با دو حس رشک و خشم مواجه شود(فرآیندی که می توان گفت مهارت های اجتماعی تقلید یا الگو سازی را در بر می گیرد). طی مرحله نهفتگی یعنی دوره ای که شمار همسالان و دلبستگی به مدرسه به نحو چشمگیر افزایش می یابد یکی از مهارت های رشد موفقیت آمیز تاکید بسیار بر روابط همسالان در برابر روابط متقابل کودک با بزرگسال است .

 

 

 

 

 

 

 


فهرست مطالب 
1-5-1- تعاریف نظری    3

تعریف نظری مهارت های اجتماعی

تعریف عملیاتی مهارت های اجتماعی

2-34- مهارت های اجتماعی    5
2-34-1- تعریف مهارت های اجتماعی    5
2-35- مفهوم رشد اجتماعی    9
2-36-  اجتماعی شدن    10
2-37- مهارت های اجتماعی    10
2-38-  ضرورت یادگیری مهارت اجتماعی    11
2-39-  اجتماعی شدن در گستره نظریه های تحول روانی    12
2-39-1- نظریه روان تحلیل گری فروید    12
2-39-2- نظریه تحول روانی، اجتماعی  اریکسون    13
2-39-3- نظریه تحولی کلبرگ    14
2-39-4- نظریه شناختی اجتماعی بندورا    15
2-40- تحقیقات انجام شده در داخل کشور    17
2-41- مطالعات انجام شده در خارج از کشور    20
منابع