هيجان ها از بزر گ ترين نعمت هاي الهي است که درانسانها به وديعت نهاده شده و سلامت رواني و عقلاني آن هاتاحد زيادي به سلامت هيجاني شان وابسته است. جلوه هاي هيجاني، به عنوان وسيله اي براي برقراري ارتباط باديگران به کار مي رود و فرد مي تواند به وسيله آنهااطلاعاتي رادر مورد احساس ها، نيازها و اميال خود به ديگران منتقل نمايد . از سوي ديگر،افراد ياد مي گيرند كه چگونه پيام هاي هيجاني ديگران را بخوانند، بازشناسي کنند و طبق آنها رفتاري مناسب نشان دهند (مصباح، ۱۳۷۴).سلامت موضوعي مطرح در بسياري از فرهنگ ها است. در واقع هر جامعه به عنوان بخشي از فرهنگ خود از سلامت مفهوم خاصي در نظر دارد. سازمان بهداشت جهاني از تعريف چند بعدي سلامت حمايت کرده و سلامت را رفاه کامل جسمانی، روان‏شناختی و اجتماعي تلقی نموده و همواره در صدد بوده است این مفهوم را فراتر از نبود بيماري و ناتواني در نظر گیرد (سازمان بهداشت جهاني ، 1958).

 

 

 

 

 

 

 اگر چه مفهوم سازي و تعاريف عملياتي معتبر و مطلقي تاکنون وجود نداشته، اما این سازمان به الگوهاي تعريف تک بعدي خاتمه داده و رويکرد چند بعدي را برقرار نموده است. سازمان سلامت جهاني (1948) سلامت اجتماعي را به عنوان يکي از مؤلفه هاي کليدي سلامت معرفي نموده که به دليل فقدان ابزارهاي معتبر سنجش، به صورت يک مناظره سياسي و اجتماعي باقيمانده است. از سويي، تغيير در الگوهاي رفتاري و رتبه بندي بار بيماري ها موجب نگراني  در مورد بيماري هاي با منشاء رفتاري و اجتماعي شده است (سازمان ملي جوانان، 1385). جامعه شناسان و روان شناسان از ابعاد گوناگون به اختلالات رفتاری پرداخته اند تا به شناسایی علل و عوامل، زمینه ها و پیامدهای آن دست یابند و در نتیجه راهکارها و شیوه های مقابله با این اختلالات را تدوین نمایند. کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلالات رفتاری غالبا در بزرگسالی با ارتکاب رفتارهای ناهنجار، اعمال خلاف قوانین و تجاوز به حقوق دیگران و حاکمیت موجب  اختلال در نظم اجتماعی می شوند و هزینه های زیادی را به جامعه تحمیل می نمایند. 

 

 

 

 

 


با وجود اين، در چند دهه گذشته جنبش تازه اي پديد آمده وسلامت به عنوان يك حق بشري و يك هدف اجتماعي در جهان شناخته شده است؛ يعني سلامت براي برآورده شدن نيازهاي اساسي و بهبود كيفيت زندگي انسان لازم است و بايد براي همه انسانها در دسترس باشد. لذا در اين تحقيق كه هدف اصلي آن بررسي عوامل موثر بر ميزان سلامت اجتماعي مبتنی بر آموزه های اسلام است، 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

2-1- مقدمه    16

مفهوم سلامت اجتماعی چیست
 سلامت اجتماعی و راه های ارتقاع آن    18
2-2-1- سلامت    18
2-2-2- سلامت اجتماعي    20
2-2-3-رويکردهاي موجود در تعريف سلامت اجتماعي    22
2-2-4-اجتماعي:    24
2-2-5- انسجام اجتماعي:    26
2-2-6-شکوفایی اجتماعی:    26
2-2-7-بعد فردي سلامت اجتماعي مبتني بر آموزه هاي اسلام    28
2-2-8-بهداشت روانی در اسلام    29
2-2-9- نقش مذهب در بهداشت روانی    30
2-2-10- نقش مذهب در پیشگیری از بیماری های روانی    31
رهنمودهای قرآنی برای تسکین و درمان بیماری های روانی:    32
1-درمان، با ذکر و یاد خدا:    32
2-درمان، با خواندن قرآن و دعا    32
2-2-11-چارچوب نظري سلامت اجتماعی    33

 

منابع و مأخذ