مذهب همواره در بهداشت روانی و تعلیم و تربیت آدمی و زندگی فردی و اجتماعی او، منشاء خیر و نیکی بوده است. بر این اساس که جامعه از افراد خود انتظار دارد از دستورات دینی خود پیروی و با ایمان و اعتقاد کامل مذهبی زندگی کنند. احساس امنیت روانی، بر تأمین سلامت روان انسان بسیار تأثیرگذار است و این احساس، خود ناشی از جایگاه مثبت اجتماعی اوست.از نشانه های روان سالم در انسان بالغ، داشتن ایمان قوی است. بسیاری از عالمان و فیلسوفان بر این عقیده اند که یگانه مانع تحقق خواهش های نفسانی، نیروی ایمان و باورهای دینی است.افراد متدین، از مشکلات و پیشامدها نمی هراسند و با اراده محکم و توکل به خدا، شکیبایی پیشه می کنند و با علم و ایمان به حل مشکل می پردازند.

 

 

 

 


امام جعفر صادق علیه السلام صفاتی را برای شخص با ایمان برشمرده است که آراستگی به این صفات، افراد را در برابر آسیب های روانی اجتماعی مقاوم می سازد، از آن جمله اند: 1. متانت و استواری در برابر حوادث 2. صبر و شکیبایی در گرفتاری ها 3. شکرگزاری در نعمت 4. قناعت به روزی ای که خداوند داده است 5. روانداشتن ستم بر دشمنان 6. تحمیل نکردن خود بر دیگران 7. تأمین آسایش دیگران با تحمل سختی.

 

 

 

 

 

 


بنابر نظر روان شناسان، بیشتر بیماری های روانی ناشی از فشارهای زندگی، در میان افراد بی دین یا سست ایمان دیده می شود. ازاین رو، یکی از پی آمدهای ناگوار زندگی عصر ما که بر اثر ضعف ایمان پدید آمده است، افزایش بیماری های روانی و عصبی است. ایمان و اعتقاد مذهبی، نقش مهمی در تقویت روان انسان ها دارد و به نسبت افزایش ایمان درونی افراد، آسیب های روانی و اجتماعی کمتری خواهند دید. اصل بهداشت روانی نیز بر این است که چگونه باید از بروز بیماری های روانی پیشگیری کنیم و این مهم تحقق نمی یابد، مگر در سایه اعتقاد و ایمان والای الهی.بر اساس یافته های برخی متخصصان، درمان ریشه ای بیشتر بیماری های روانی، از طریق مذهب امکان پذیر است. مذهب درمانی، یکی از راه های درمان بیماری های روانی شناخته شده است. روان شناسان جهان اسلام به ویژه ایران، در پرتو دستورهای مذهبی و با مددخواهی از قرآن کریم، روش های مناسبی را برای تسکین و درمان مشکلات روانی معرفی می کنند که برای درمان بیماری های روان مؤثر است.ضعف ایمان و گرایش مذهبی، منشاء بیماری های روانی.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

2-1- مقدمه    16

مفهوم سلامت اجتماعی چیست
 سلامت اجتماعی و راه های ارتقاع آن    18
2-2-1- سلامت    18
2-2-2- سلامت اجتماعي    20
2-2-3-رويکردهاي موجود در تعريف سلامت اجتماعي    22
2-2-4-اجتماعي:    24
2-2-5- انسجام اجتماعي:    26
2-2-6-شکوفایی اجتماعی:    26
2-2-7-بعد فردي سلامت اجتماعي مبتني بر آموزه هاي اسلام    28
2-2-8-بهداشت روانی در اسلام    29
2-2-9- نقش مذهب در بهداشت روانی    30
2-2-10- نقش مذهب در پیشگیری از بیماری های روانی    31
رهنمودهای قرآنی برای تسکین و درمان بیماری های روانی:    32
1-درمان، با ذکر و یاد خدا:    32
2-درمان، با خواندن قرآن و دعا    32
2-2-11-چارچوب نظري سلامت اجتماعی    33

 

منابع و مأخذ