این نوشتار با موضوع مبانی نظری و پیشینه تحقیق هوش هیجانی می باشد که در بخش اول به تشریح مبانی نظری هوش هیجانی خواهد پرداخت و در بخش دوم به پیشینه تحقیق هوش هیجانی در ایران و خارج می پردازد.بار-ان(2000) مدلی چند عاملی برای هوش تدوین کرده است.وی معتقد است که هوش هیجانی مجموعه ای از توانایی ها ،قابلیت ها و مهارتهایی است که فرد را برای سازگاری مؤثر با محیط و کسب موفقیت در زندگی تجهیز می کند.و صفت هیجانی در این نوع هوش رکن اساسی است که آن را از هوش هیجانی شناختی متمایز می کند. 

 

 

از دیدگاه بار-ان هوش هیجانی دارای ابعاد 15گانه است.از نظر وی هوش هیجانی ، مهارتهای هیجانی و اجتماعی طی زمان رشد وتغیر می کند و می توان با آموزش وبرنامه های اصلاحی مانند برنامه های درمانی آنها را بهبود بخشید(ناظم،1386).

 

 


هوش هیجانی از نظر مایر و سالوی(1997) عبارت است از توانایی ادراک عواطف، جهت دستیابی به عواطف سازنده که به کمک آنها بتوان به ارزیابی افکار، فهم عواطف و دانش عاطفی خود پرداخت و با استفاده از آن بتوان موجبات پرورش احساسات و رشد هوشی خود را فراهم ساخت. افراد دارای هوش هیجانی بالا از خودکنترلی و خود انگیزی بالایی برخوردارند زندگیشان معنادار است و اصولی و مسئولیت پذیرند، عواطف خود را بدرستی ابراز می کنند، قانع اند و زندگی هیجانی پربار و متعادلی دارند. درواقع هوش هیجانی  نوعی همدلی و واقف بودن به احساس اطرافیان است. 

 

 

 

 

پیشینه تحقیق هوش هیجانی

در تحقیق کامیار رابطه معناداري بین عوامل خود انگیزي در هوش هیجانی با عوامل سرسختی دیده نشد. یافته دیگر این پژوهش حاکی بود که زنان و مردان از نظر سرسختی و هوش هیجانی تفاوتی ندارند (یاسمی نژاد، محمدیان و فعلی، 1390).


 

 

 

 

 

فهرست مطالب
تعريف مفهومی و عملیاتی متغیرها    6

فصل دوم پایان نامه هوش هیجانی

هوش هیجانی :    8
نظریه های هوش    10
نظریه هوش اسپیرمن :    10
هوش دو عاملی کتل    11
نظریه هوش چند گانه    12
نظریه سه وجهی هوش    13
مفهوم هیجان    14
هوش عمومی و هوش هیجانی    14
تاریخچه هوش هیجانی    15
مفاهیم وتعاریف هوش هیجانی    16
طبقه بندی هیجان ها    20
محاسن هیجان های مثبت و منفی    21
هوش هیجانی و مؤلفه های آن    24
مهارت های اجتماعی:    26
مدلهای هوش هیجانی    26

پیشینه پژوهش هوش هیجانی 44

منابع    51