این پایان نامه در مورد کارآفرینی سازمانی می باشد که در آن به بررسی سیر تکامل کارآفرینی سازمانی با بیان فرآیند و مدل های آن می پردازیم.پس از تعریف کارآفرینی و نوع شناسی آن، می گویم که کارآفرینی درون سازمانی چیست. بعد از آن فرآیند کارآفرینی سازمانی رو بصورت کامل تشریح می کنیم.انواع مدل های کارآفرینی سازمانی نیز یکی از مباحث مهم این پایان نامه است که در آخر مورد بررسی قرار می گیرد.

 

 

 


فرآيند كارآفريني سازماني
 با توجه به اينكه مراحل كارآفريني درون سازماني از سازماني به سازمان ديگر و از ايده‏اي تا ايده‏ي ديگر فرق مي‏كند و نمي‏توان فرمول ثابت و استانداري براي آن ارائه داد اما در اينجا به يك مورد آن كه توسط يكي از اساتيد دانشگاه‏هاي ايالات متحده به نام «كانتر» ارايه شده اشاره مي‏نمايم(اورند، 1382: 54-52):

 

 


1- معين كردن مشكل يا مسئله: اولين مرحله كارآفريني درون سازماني تشخيص و تعيين موضوع، مشكل، يا ايده‏اي است كه براي آشكار شدن و جمع‏آوري اطلاعات آن ممكن است ماهها و يا حتي سالها وقت لازم باشد. كارآفرينان سازماني بايد در اين مرحله نه فقط به صداي دروني خود گوش دهند. بلكه با ديگران نيز مشورت كنند و از آنها چيز ياد بگيرند. معمولاً سازمانهاي سنتي به دليل اينكه افراد را محدود به شرح وظايف و مسئوليت‏هاي خاص هر شغل مي‏كنند، مانع توسعه‏ي توانايي‏هاي افراد در اين مرحله مي‏شوند و نتيجتاً افراد نه وقت پيگيري ايده‏هايشان را دارند و نه اجازه‏ي خروج از حيطه شغلي خود را. همينطور دسترسي نداشتن به اطلاعات، فرهنگ غيرمشوق ايده‏هاي نو، ساختار و ارتباطات رسمي و سلسله مراتب سازمانهاي سنتي از ديگر موانع اين مرحله است.

 

 

 

2- اتحاد موقتي: بعد از معين كردن موضوع يا ايده‏سازي، كارآفرينان سازماني وارد مرحله‏ي ائتلاف با ديگران مي‏شوند. در سازمانهاي بزرگ كارآفرينان براي ادامه و اجراي كار احتياج به حمايت‏هاي مالي و قانوني مديران دارند و بايد سعي كنند از طريق ارتباط با ديگران مهارت‏ها و سوابق خود با افراد مسئول، ريسك كار خود را براي سازمان توجيه كنند و در واقع ايده‏شان را به سازمان بقبولانند و يا به اصطلاح بفروشند. اساساً در سازمانهاي سنتي به دليل ارتباطات رسمي و يكطرفه فرهنگ سازماني مراحل تخصيص بودجه، بوروكراسي، ريسك گريزي و عدم حمايت مديريت اين ائتلاف موقت بسيار مشكل است.

 

 

 

3-تجهيز و تكميل: پروژه بعد از قبول شدن در اين مرحله فعال و هويدا مي‏شود. در اين مرحله كارآفرينان جهت تجهيز و تكميل ايده‏شان در واقع به سمت درون پروژه، تيم كاري و رقبا چرخشي مي‏زنند. اين مرحله نيز در سازمانهاي سنتي با موانعي از قبيل فرهنگ و ساختار سازماني نامناسب، توانمند نبودن كاركنان تضاد و دخالت زياد، فقدان اطلاعات صحيح و نبودن شور و هيجان و تعهد قوي در كاركنان و ... رو به روست.

 

 

 


4- جانشيني: اگر پروژه موفق به تجهيز و تكميل شده باشد در اين مرحله محصول يا فرآيند جديد در سازمان به صورت عادي و طبيعي در مي‏آيد. از اين پس نياز است تا بهره‏وري و ثبات را با مهارت‏هاي مديريتي افزايش داد. معمولاً كارآفرينان علاقه‏اي به ماندن در اين وضعيت ندارند و ادامه‏ي كار را به ديگري واگذار مي‏كنند. عموماً در سازمانهاي سنتي پيدا كردن جانشيني كه توانايي اداره‏ي چنين پروژه‏هايي را داشته باشد و بتواند آنها را به وضع عادي و معمول تبديل كند بسيار مشكل است. ضمن اينكه سازمانهاي سنتي خيلي زود و سريع پروژه را ترك مي‏كنند و افراد درگير با پروژه متحمل ريسك بزرگي مي‏شوند. در سازمانهاي كارآفرين اگر پروژه شكست خورده باشد به سرعت و قاطعيت آن را متوقف مي‏كنند و خطركارآفرينان و افراد درگير پروژه را تهديد نمي‏كند. در حالي كه در سازمانهاي سنتي يا خيلي زود پروژه را شكست خورده تلقي مي‏كنند. و يا خيلي دير پروژه‏هاي شكست خورده را متوقف مي‏كنند. 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

2-1 مقدمه    13
2-2 مفهوم كارآفريني    15
3-2 نوع‏شناسي كارآفريني    25
1. كارآفريني پايدار    24
2. كارآفريني اشتراكي :    25
3. كارآفريني مدني :    25
4. كارآفريني پاسخگو :    25
1. كارآفريني فردي    26
2. كارآفريني درون سازماني    27
3. كارآفريني سازماني يا سازمان‏هاي كارآفرينانه    28
4-2 ايجاد سرمايه؛ حاصل كارآفريني سازمانی    34
جدول 1-2: سير تاريخي ابداع واژه‏ها در خصوص القاي كارآفريني در سازمان‏ها    37
5-2 ضرورت كارآفريني در سازمان    37
6-2 سير تطور كارآفريني در سازمان    38
7-2 مفهوم كارآفريني سازماني    43
8-2 فرآيند كارآفريني سازماني    45
9-2 موانع كارآفريني سازماني    47
ماهيت سازمان‏هاي بزرگ    45
- نياز به سودهاي كوتاه مدت    47
- فقدان استعداد كارآفرينانه    47
- شيوه‏هاي ‏نادرست پاداش    47
10-2 دیدگاهها و رویکردهای کارآفرینی    50
1-10-2 كارآفريني از ديدگاه اقتصاددانان    50
2-10-2 كارآفريني از ديدگاه محققين علوم رفتاري    61
3-10-2 كارآفريني از ديدگاه دانشمندان مديريت    66
11-2 انواع مدلهاي كارآفريني    76
- مدلهاي محتوايي    78
- مدلهاي فرآيندي    78
الف) فرآيند رويدادي    79
شكل 1-2 فرآيند شكل گيري فرآيند كارآفريني    80


منابع