دانلود تحقیق رشته علوم سیاسی

تبیین منطقه گرایی و تحولات نظریه های منطقه گرایی و همگرایی در آن

 
 
مقدمه:
واژة «همگرایی» در مقابل واژة «واگرایی» قرار می‌گیرد. همگرایی فرآیندی است که دولتها یا واحدهای سیاسی مجزا از هم، داوطلبانه بخشی از اقتدار خود و اِعمال آن جهت دستیابی به اهداف مشتركشان صرف‌نظر کرده و از یک قدرت برتر تبعیت می‌کنند و می‌كوشند با گزینش تصمیمات مشترك یا تفویض تصمیم‌گیری، به یك سازمان جدید فراملی دست یابند كه در سطح منطقه‌ای یا فرامنطقه‌ای دارای قدرت تصمیم‌گیری است. از این جهت، ائتلاف و اتحاد گروهی از كشورها معمولاً با هدف بعضی مقاصد مشترك اقتصادی، سیاسی و دفاعی شكل می‌گیرد كه برخی از آنها به لحاظ جغرافیایی پیوستگی داشته و برخی از آنها ناپیوسته و جهانی‌اند. در همگرایی تلاش براین است که از عوامل اختلاف‌زا و زمینه‌های ناسیونالیستی، پایبندی به منافع ملی، مرزهای جغرافیایی و حتی حاکمیت مطلق کشورهای یک منطقه، به نفع اهداف جمعی و مشترک، کاسته شود و از طریق گسترش همکاریهای فنی و تکنیکی، اقتصادی و تجاری، عقیدتی و فرهنگی و حتی سیاسی به ایجاد صلح و آرامش در منطقه و نهایتاً در سطح جهان کمک گردد.
 
در اغلب موارد، از همگرایی به عنوان شیوه‌ای برای حل و فصل درگیری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی یاد شده است که طی آن به تدریج همة واحدهای سیاسی را در برمی‌گیرد و در بلند مدت باعث بسط و گسترش «جهانی شدن» می‌شود. به رغم وجود اختلاف نظرهایی در مورد متغییرهای اصلی همگرایی، بسیاری از پژوهشگران دربارة موضوعاتی چون نقش نهادها و نخبگان، کمّ و کیف مبادلات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، ایجاد نوعی اجتماع فوق ملّی و حرکتهای یکپارچه کننده و انسجام دهنده، دارای دیدگاهها و نظرات مشترکی هستند.[1]
منطقه‌گرایی و همگرایی در مقیاس آن از اهمیت فوق‌العاده‌ای در تحلیل‌های ژئوپلیتیكی برخوردار است. خاورمیانه به‌رغم گستردگی جغرافیایی و تفاوت‌های جدی از نظر كاركردی، در بسیاری جهات پیوستگی‌هایی را به ذهن می‌آورد كه تحلیل ژئوپلیتیكی در ابعاد گوناگون را متأثر می‌كند.
 
پیچیدگی‌های جهان امروز به طرز چشمگیری واحدهای ژئوپلیتیكی در مقیاس منطقه‌ای را به چالش كشیده است. قدرت‌ها در تلاش بی‌وقفه به دنبال كسب حداكثر منافع در هر یك از مناطق هستند[2]، از این رو این فصل را متوجه تبیین منطقه‌گرایی و بیان تعدادی از نظریه‌های همگرایی منطقه‌ای می‌كنیم كه توسط برخی از نظریه‌پردازان ارائه شده، سپس به تحول در نظریه‌های منطقه‌گرایی پرداخته می‌شود.
 
 
 
 
کلمات کلیدی:

منطقه گرایی

نظریه های منطقه گرایی

نظریه‌های همگرایی منطقه‌ای

دیدگاههای نظری و مباحث تئوریك منطقه گرایی

 
 
 
 
 
 
فهرست مطالب
دیدگاههای نظری- مباحث تئوریك
3- 1- مقدمه

3- 2- نظریه‌های همگرایی

3- 3- تحول در نظریه‌های منطقه‌گرایی

3- 4- منطقه‌گرایی در عصر جهانی شدن

3- 5- انترناسیونالیسم اسلامی (حكومت جهانی اسلام)

منابع