دانلود مقاله رشته محیط زیست

بررسی قوانین و مقررات سازمان های مردم نهاد حامی محیط زیست در ایران

 
 
 
چکیده
در جهان امروز لازمه ایجاد یک جامعه پویا فراهم آوردن بستر مناسب برای گردهم آیی افراد از اقشار گوناگون جامعه به منظور تبادل نظر در زمینه های مختلف اجتماعی می باشد .سازمان های مردم نهاد به عنوان نهادهایی خود جوش که به صورت نیروهای آگاه ، ناظر،امدادگر و یا پشتیبان قانون و عدالت در جامعه فعالیت میکنند در ابتدا در جوامع توسعه یافته و به دنبال آن در کشورهای در حال توسعه ایجاد شدند که با توجه به اهداف سازمانی خود نقش ارتباطی بین مردم ( ملت ) و دولت را ایفا کرده و روابط میان آنها را استحکام م یبخشند.
 
تردیدی نیست بحران های محیط زیستی در حال حاضر از مهمترین نگرانی ها و دل مشغولی های جوامع بشری به شمار می روند. علی رغم تمامی اقدامات دولت ها برای کنترل عوامل تهدید و تخریب محیط زیست، هنوز هم بحران ها و نابسامانی های بسیاری زندگی انسان ها و سایر موجودات زنده را در نقاط مختلف جهان تهدید می کنند. این مساله بیانگر این واقعیت است که دولت ها به تنهایی نمی توانند از تخریب محیط زیست جلوگیری کرده و مدیریت با ثباتی برآن اعمال نمایند. بر همین اساس استفاده از همکاری و مشارکت مردم در جهت حفاظت از محیط زیست و تحقق توسعه پایدار به عنوان یک خط مشی راهبردی مورد توجه دولت ها قرا رگرفته است.
 
با توجه به جوان بودن سازمان های مردم نهاد، این سازمان ها با مشکلات و محدودیت های متعددی مواجه شده اند که از آن جمله می توان به مشکلات مالی، ساختاری و محدودیت هایی برای فعالیت در سطوح مختلف جامعه اشاره کرد. از همین رو برای رفع این مشکلات و محدودیت ها، دولت و مجلس شورای اسلامی تلاش نموده است تا با تدوین و تصویب قوانین و مقرراتی در زمینه های مرتبط با حوزه های فعالیتی سازمان های مردم نهاد(سمن ها) تاحدی این معضلات را مرتفع نماید که مواد قانونی موجود در برنامه های سوم و چهارم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و نیز آئین نامه اجرایی تاسیس و فعالیت سازمان های غیردولتی مصوب هیات وزیران از آن جمله می باشد.
 
این مقاله به بررسی جایگاه حقوقی اینگونه سازمان ها در جامعه و نیز موارد قانونی مرتبط با مقوله مشارکت های مردمی در زمینه حفاظت از محیط زیست پرداخته است. با توجه به اینکه وضع وتدوین قوانین مرتبط با فعالیت سازمان های مردم نهاد در کشور ما قدمت چندانی ندارد ولی در همین مدت کوتاه قوانین و مقررات مناسب و موثری در این زمینه تصویب و به مورد اجرا گذاشته شده که بخش عمده آنها در این مقاله مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و امید است انجام اینگونه مطالعات زمینه ساز تدوین و تکامل قوانین مرتبط با سازمان های مردم نهاد در کشور واقع شود.
 
 
 
کلید واژه ها:

مشارکت مردم

برنامه های توسعه

سازمان های مردم نهاد

سازمانهای مردم نهاد زیست محیطی