دانلود پروژه رشته معماری

مفهوم موزه،طرح ریزی ومعماری آن

 
 

تعریف موزه 

در اساسنامه شورای بین المللی موزه ها ، موزه ها به این ترتیب تعریف شده است : «موزه موسسه دائمی به منظور میراث فرهنگی و هنری و ارتقا فرهنگی جامعه است که به شکلهای مختلف و خصوصا از طریق نمایش آموزشی و تفریحی مجموعه های هنری تاریخی ، علمی ، تکنولوژی و غیره برای عموم فعالیت میکند.» در ماده 2 فرمان 1546-45 سیزدهم ژوئن 1945 آمده :«به هر کلکسیون متشکل از آثاری که دارای ارزش هنری ، تاریخی ، باستان شناسی باشد و به صورت دائمی در معرض تماشای عمومی قرار گیرد موزه اطلاق می شود.»
 

مفهوم موزه 

موزه به ساده ترین شکل عبارتست از بنایی جهت گردآوری مجموعه هایی از اشیا به منظور تحقیق بررسی و بهره گیری . ممکن است این اشیا از کناره ها خاکی مرجانی استرالیا یا آجری از دیوار چین و یا تخم شتر مرغی از آمریکا باشد. بهر صورت میتوان گفت موزه نخست برای سهولت کار ، عنصری را که اصولا دارای یک هویت زمانی است را به زیر یک سقف گرد می آورد . دوم اینکه مشخصات و شرحی را به عنوان نخستین گام برای شناسایی اشیا فراهم آورده همچنین باعث پیدایش انگیزه برای سیر تفکرات به بیننده فراتر از چیزهایی که بطور عادی شناخته است میگردد. سوم یک موزه مجموعه های خود را با شرایطی مساعد برای پیگیری و بررسی عرضه میدارد و به گونه ای که بیننده ، مشتاق ورود به موزه شود و نسبت به اشیا به نمایش گذاشته شده تفکر و به تحقیق بپردازد وبه بازدید مجدد از آن علاقمند گردد. 
 
ولی اگر خواسته باشیم مفهوم موزه را از لحاظ ریشه یابی بررسی کرده باشیم باید گفت که واژه موزه از ریشه یونانی (Muses) به معنی الهام بخش که نام الهه های نه گانه هنر و شعر و موسیقی در یونان باستان بوده توسط شخصی بنام گیوم مشتق شده است . جایگاه نه الهه مزبور که محفل بحث و تبادل نظر میان دانشمندان و محلی برای نگهداری و نمایش گوهرها و اشیا ارزشمند بود به زبان یونانی (Mouseion) نامیده شده است که به معنای مجلس فرشتگان الهام بخش است . 
 
 
کلمات کلیدی:

موزه

انواع موزه

معماری موزه

طرح ریزی موزه

تاریخچه موزه در ایران

 
 
 
تاریخچه شکل گیری موزه 
تاریخچه پیدایش موزه در جهان و روند تکاملی آن از یک مجموعه خصوصی تا موسسه های عظیم فرهنگی را میتوان در طی سه مرحله یا به اصطلاح موزه داران سه انقلاب بیان نمود البته انقلاب به معنا که در مرحله تحول بنیادی فرهنگی و اجتماعی ژرف اتفاق افتاد. اصولا هسته مرکزی موزه ها را چه در غرب و چه در شرق ، مجموعه هائی تشکیل میدهد که به تدریج و بدون هدف خاصی شکل گرفته است . با افزایش پیچیدگی تمدنها فرصتهای بیشتری برای جمع آوری اشیا گرانبها مانند اسلحه و زره ، ابریشم و پرده های نقش دار ، و جواهرات به وجود آمد . هدایای شاهان ، کاخها و معابد را تزئین نموده و به صورت تصادفی ، ازدواج یا خوش اقبالی در جنگ دست به دست می شد چنین مجموعه هایی به فضای مناسب و تسهیلات نگهداری نیاز داشت و گاهی برای به دوش صاحبان آنها بود موزه ها در دوران کلاسیک عموما به جایی برای تفکر و چشم دوختن دلالت داشت . البته در این میان اماکن مقدس و پرستشگاهها سهم بسزائی داشتند و از معروفترین آنها میتوان پرستشگاه و خانقاههای بودایی شوسومین در ایالت نارا ژاپن و یا معابد یونان و گنجینه نذورات عیسیویان در کلیساهای بزرگ کاتولیک نام برد. 
 
در زمان سالهای قرون وسطی در شرق و غرب ثروتمندان اقدام به گردآوری آثار هنری گرانبها و غیر معمول کردند. دانشمندان نیز کم کم مجموعه های مطالعاتی در زمینه گیاه شناسی و کانی شناسی و امثال آن را جمع آوری نمودند ولی مردم به طور کلی از دیدن آنها محروم بوده اند فقط بعضی از کلیساها در ایام خاص و مراسم ویژه در گنجینه ها را به روی زوار باز می کردند. سرداران رومی نیز گاهی غنائم را در پارکها به معرض نمایش می گذاشتند . 
 
قرون وسطی که صحنه پیدایش مجموعه ها در سه نهاد تابع روحانیت ، در مقام یگانه امانتدار هنر و دانش بود و فئودالیسم و مسیحیت ها از ویژگیهای آن بودند. اما در دوره رنسانس بعلت تحولات فکری به اشیا تنها از جنبه مالی و مادی نگاه نمی کردند و کم کم به ارزش هنری وفرهنگی و علمی آنها نیز توجه می نمودند از این پس اشیا نه تنها نشانه ثروت بلکه سمبل هنر نیز بود و میتوانست الهام بخش هنرمندان قرار گیرد و به این ترتیب اشیا از مخفیگاهها بیرون آمده و در تالارها جای گرفتند اما هنوز تنها برای عده ای معدود قابل مشاهده بود. از حدود سال 1400 تا 1700 یعنی آغاز رنسانس تا اوج کلاسیسم و کشف مجدد عهد باستان و صورت یونان و رومی بروز چند پارگی مسیحیت و دنیوی شدن آموزش پیدایش کلی یک طبقه آرستیوکراست و بورژوا و همچنین اکتشاف عمده به ازدیاد گسترده مجموعه ها نخست در مجموعه های سنتی و سپس نزد متاسیان خصوصی منجر شد اگر چه در 1683 میلادی مجموعه شخصی آشمولین انگلستان به صورت موزه عمومی به روی مردم گشوده شد .
 
 اما علم موزه شناسی به معنای کنونی آن در قرن هجدهم میلادی به وجود آمد میتوان گفت اولین گامی که در قلمرو این علم برداشته شد مربوط به سال 1727 میلادی است و کلیه جوامع علمی آن را مدیون یک سوداگر آثار هنری از شهر هامبورگ بنام گاسپروف فایکل میدانند فایکل در آن سالها با ذوق خود ماموریت داد که قابل ترین و کاراترین اشیا زندگی طبیعی علمی و هنری زمان را گردآوری و آنها را بهترین شویه ها طبقه بندی کرده برای نگهداری آنها با روشهای علمی اقدام کنند. مجموع این کارها در آن عصر نام لاتین فورئوگرافیا را به خود گرفت. 
 
 
 
فهرست مطالب
-3- تعریف موزه 2
مفهوم موزه 2
3-2- تاریخچه شکل گیری موزه 3
1-2-3- پیدایش موزه 3
3-2-3- تاریخ موزه در ایران 8
3-3- انواع موزه ها 12
موزه های هنری و باستان شناسی 13
موزه هنرهای مدرن 13
موزه های تاریخی و اسنادی 14
موزه های علمی (علوم طبیعی ، تکنولوژی ، آموزشی ) 15
موزه های تخصصی 16
موزه های منطقه ای 16
پارک موزه 17
6-3- معماری موزه 18
1-6-3- مکانیابی موزه 23
1- مقیاس عملکردی 24
2- مخاطبین موزه ها 24
3- مکانیابی موزه ها در داخل شهرها 25
الف ) ساختار جمعیتی 25
ب ) تجهیزات پشتیبانی 26
4- بازگشت به طبیعت 26
5- مکانهای ویژه 26
2-6-3- طرح ریزی موزه 28
استفاده از تقسیم فضا 28
- اتاقهای نمایشگاه – شکل و نیازها 30
سقف و پشت بام 34
دیوارها 42
کف موزه : 43
کفهای بتنی 44
سالن نمایشگاههای موقت ، سخنرانی ، بوفه 44
گرما و تهویه 47
4-6-3- نور در معماری موزه 51
راههای گوناگون نورگیری ازسقف 58
ساختمانهایی که بعنوان پشتیبانی مکمل در کنار موزه کار می کنند. 58
کتابخانه 62
بخشهای خدماتی موزه 67
محوطه بیرونی 67
کمکهای پژوهشی 72
تجهیزات نظافت 73
7-3  حفاظت از موزه 73
1-7-3  شرایط جوی و محیط زیست 73
کنترلهای محیطی و نگهداری 75