آثار تخریب پتروشیمی بر محیط زیست

 
بررسی  پتروشیمی محیط ‌زیست
به كرات در رسانه‌های عمومی شنیده‌ایم كه صنایع نفت و گاز كشور، به خصوص صنایع پتروشیمی كه ذاتاً جزو صنایع آلوده‌كنندة محیط زیست هستند، در زمینة رعایت مسائل محیط زیستی استاندارد یا جایزة جدیدی گرفته‌‌اند. این تبلیغات به حدی است كه حتی سایتهای اینترنتی ویژه‌ای برای اطلاع‌رسانی در مورد مسائل زیست محیطی پتروشیمی به وجود آمده است. اما در مقابل، برخی كارشناسان نظرات متفاوتی دارند. در جهت بررسی این موضوع، گروه نفت و گاز شبكه تحلیلگران تكنولوژی ایران، به گفتگو با جمعی از كارشناسان و مسئولان مرتبط پرداخته و علل آلودگی صنایع پتروشیمی، اقدامات انجام شده در راستای كاهش این آلودگی و نواقص موجود را مورد بررسی قرار داده است.
 
 
کلمات کلیدی:

صنعت پتروشیمی

چالشهای محیط زیست پتروشیمی

آثار تخریب پتروشیمی بر محیط زیست

 
 
 
 
مقدمه
خلیج فارس و دریای عمان، جزو متنوع‌ترین اكوسیستم‌های جهان هستند و شرایط خاص این مناطق، از نظر تنوع ویژة رویشگاه‌های گرمسیری، گونه‌‌های مختلف جانداران آبزی و غیره، حساسیت ویژه‌ای را برای این محیط‌های آبی به‌وجود آورده است. این مناطق به واسطة شرایط خاص آب‌وهوایی، واجد نادرترین و حساس‌ترین اكوسیستم‌های دریایی و جوامع گیاهی و جانوری ایران و منطقه هستند كه از جمله می‌توان به آب‌سنگ‌های مرجانی، جنگل‌های گرمسیری مانگرو، زیستگاه‌هایی نظیر هورها و خورها، پستانداران آبزی، لاك‌پشت‌های آبی، ماهیان زینتی و تجاری و رویشگاه‌های گرمسیری اشاره كرد.
 
احداث مجتمع‌های متعدد نفت، گاز و پتروشیمی دركنار این مناطق و پیامد آن مانند ایجاد پساب‌های نفتی و شیمیایی، آلودگی صوتی، سوزاندن گازهای تفكیكی، جمع شدن مواد زائد شیمیایی، دفع زباله و مواردی از این دست، چالش‌ بزرگ زیست‌محیطی است كه باید مورد بررسی قرار گیرد.به اعتقاد برخی كارشناسان، وجود این چالشها در كنار توسعه صنایع پتروشیمی كشور (خصوصا منطقه ویژه ماهشهر) بدون انجام ارزیابی‌های زیست‌محیطی صحیح، در آینده‌ای نزدیك، منجر به تبدیل خلیج فارس و خورموسی به مرداب خواهد شد.(ماخذ 2)
 
 
فهزست مطالب
آثار تخریب پتروشیمی بر محیط زیست 1
بررسی  پتروشیمی محیط‌زیست 1
مقدمه 2
( ابعاد چالشهای محیط زیست پتروشیمی) 2
الف) نمونه‌هایی از آلایندگی زیست محیطی صنایع پتروشیمی 3
ب) فعالیت‌های زیست‌محیطی شركت ملی صنایع پتروشیمی: 5
1) تصفیه فاضلابهای صنعتی و بهداشتی 6
2) تلاش برای جلوگیری از آلودگی هوا 6
3) رفع مواد زاید جامد 7
4) انجام پژوهشهای زیست‌محیطی 7
5) توسعة فضای سبز 7
ج) پاسخگویی كارشناسان به گزارشات پتروشیمی: 8
1) جایگیری مجتمع‌های پتروشیمی كشور: 9
مثال: MTBE، مضر یا بی‌ضرر؟ 13
- مصرف MTBE توسط EPA آمریكا مرگبار اعلام شده است. 14
3) نحوه فعالیت و همكاری صنعت پتروشیمی در زمینه محیط‌زیست: 16
4) تربیت نیروی متخصص: 18
5) نقش مدیران در حفظ و آلودگی محیط زیست: 20
نتیجه‌گیری: 22
منابع: 25